Ilmatieteen laitos ennustaa lämmintä kesää

Lämmin kesä tietää kiireitä jäähdytysalalla. Jonot pitenevät nopeasti, joten kannattaa varautua ennen kuin se on myöhäistä.

Seuraava teksti on poimittu ilmatieteen laitoksen sivulta.

Kesästä tulossa keskimääräistä lämpimämpi
22.5.2008

Ilmatieteen laitoksen mukaan kesästä 2008 näyttää tulevan jonkin verran tavanomaista lämpimämpi. Ennuste perustuu vuodenaikaisennusteeseen, jonka on tuottanut Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 15. toukokuuta julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan kesästä 2008 näyttää tulevan jonkin verran tavanomaista lämpimämpi. Kesäkuusta elokuuhun ulottuvan jakson keskilämpötilan ennustetaan olevan suurimmassa osassa maata 0,5-1,0 astetta tavanomaista korkeampi. Sade-ennuste ei sen sijaan anna mitään mainittavaa poikkeamaa tavanomaisesta.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus laatii jäsenmaittensa käyttöön sääennusteita yhä pidemmälle jaksolle. Keskuksessa tehtävä tutkimus tähtää jopa puolen vuoden pituisten ennustusten tekemiseen, mutta tuloksia odotetaan vasta joidenkin vuosien päästä. ECMWF on riippumaton kansainvälinen organisaatio, jonka jäsen Suomenkin Ilmatieteen laitos on. Keskuksen keskeisimpänä tehtävänä on kehittää ja tuottaa keskipitkän aikavälin eli noin 10 vuorokauden päähän ulottuvia numeerisia sääennusteita.

ECMWF:n laskemia vuodenaikaisennusteita ei käytetä yksittäisen päivän sään ennustamiseen eikä niitä tule tulkita samoin kuin lyhyen aikavälin ennusteita. Tällaisissa vuodenaikaisennustemalleissa arvioidaan, ovatko esimerkiksi lämpötila ja sademäärä tarkasteltavalla kolmen kuukauden jaksolla saman ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon ylä- vai alapuolella tai lähellä sitä.

Ilmatieteen laitos seuraa sekä kuukausiennusteita että kolmen kuukauden vuodenaikaisennusteita ja tutkii niiden laatua ja käytettävyyttä Suomessa. Ennusteet paranevat jatkuvasti sääennustusmallien ja tietokoneiden laskentakapasiteettien kasvun myötä. » Takaisin