Lämpöpumpun asennus voittaa eristeremontin ja uudet ikkunat

Seuraava artikkeli on suora kopio Tekniikka & Talous sivustolta, mitään lisäämättä/muuttamatta. Artikkeli on julkaistu www.tekniikkatalous.fi sivustolla 21.11.2008.

 

Lämpöpumpun asennus voittaa eristeremontin ja uudet ikkunat

 

Omakotitaloasujien on korkea aika varautua energian hintojen nousuun. Hyvä keino on pistää talo energiaremonttiin. Rakentaminen hiljenee, joten osaavaa työvoimaakin on tarjolla.

Motivan energia-asiantuntija Joni Kilpeläisen mukaan energiaremontissa on tarkoitus vähentää talon energiankulutusta siten, että remonttiin käytetyt investoinnit saadaan takaisin vähentyneinä lämmityskustannuksina.

Kilpeläinen ehdottaa energiaremontiksi ikkunoiden uusimista, eristeen lisäämistä ja lämmitysjärjestelmän vaihtoa.

Ikkunoita ei tosin kannata uusia vain energiansäästön tähden, sillä niiden takaisinmaksuaika venyy pitkäksi. Siksi ikkunat kannattaa vaihtaa vasta niiden elinkaaren loppupäässä.

Energiaikkunoiden vaihtamisen vaikutuksista Motivalta ei löydy mittaustietoa. Joni Kilpeläinen kuitenkin muistuttaa, että ikkunoiden uusiminen parantaa myös asumismukavuutta ja vähentää vedon tunnetta.

Rakenteiden lisäeristyksessäkin pitää Kilpeläisen mukaan miettiä, onko pelkkä energiatehokkuusnäkökulma riittävä peruste. Usein lisäeristys tehdään julkisivujen remontoimisen yhteydessä, kun rakenteita pitää muutenkin uusia.

Energiaa säästyy myös lämmitysjärjestelmää vaihtamalla. Kilpeläisen mukaan se on helppoa, mikäli talossa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Sähköpattereilla varustettuun taloon voidaan asentaa ilmalämpöpumppu.

Energiaa säästyy myös parantamalla lämmitysjärjestelmän säätöä. Termostaattien kunnostaminen ei edes maksa paljon, muistuttaa Kilpeläinen.

"Remontti on turha, vain lämpöpumppu auttaa"

Lämpökamerakuvauksella saa selville, falskaako talo pahoin. ”Tyypilliset vuotokohdat ovat rakenteiden liittymäkohdat”, kertoo lämpökuvauksia tekevä Kimmo Hietala Promitor Oy:stä.

”Sitä, paljonko energiaa menee hukkaan, ei pysty kameralla mittaamaan. Mutta kuva kertoo jokaiselle, mistä lämpö karkaa.”

Hietalan mukaan lämpökamerakuvaus on vähitellen yleistymässä energiaremonttimielessäkin. Lämpökuvaamalla saadaan selville myös mahdolliset rakennuksen kosteusriskit.

”Esimerkiksi purueristeisissä taloissa eristeet ovat painuneet ikkunan alta ja se aiheuttaa kosteusriskin”, Hietala kertoo.

Energiaremontteihin erikoistuneen Seneran hallituksen puheenjohtaja Mika Manner tyrmää heti alkuun idean lisäeristeistä ja ikkunaremontista.

”Millään muulla yksittäisellä toimenpiteellä ei pystytä saavuttamaan samanlaista säästöä kuin lämmitysjärjestelmän muutoksella. Ensimmäinen asia on siis vaihtaa öljy tai sähkö maalämpöön.”

 

Kommentti: Paljon puhetta, vähän villoja

Energiaremontista riittää puhetta. Aihe on suosittu varsinkin poliitikkojen keskuudessa. Esimerkiksi kotitalousvähennyksen uudistus on tehty nimenomaan energiaremonttia silmälläpitäen.

Mutta miten energiaremontti toteutetaan? Tavallinen omakotiremontoija toisaalta hukkuu informaatiotulvaan, toisaalta kärsii sen puutteesta.

Lisäeristäminen ja ikkunoiden uusiminen vaikuttavat itsestäänselviltä ratkaisuilta talon lämpöhävikin vähentämiseksi. Samalla ne kuitenkin herättävät huolen talon kosteusteknisestä toimivuudesta. Vanhoissa taloissa korvausilma otetaan usein vuotokohdista eli mittava eristysremontti vaatisi myös talon ilmanvaihtojärjestelmän uusimista.

Mistä löytyisi se asiantuntija, joka osaisi ottaa kaikki nämä asiat huomioon?

- Eeva Törmänen

Mannerin mukaan muutos kannattaa silloinkin, kun talossa on suora sähkölämmitys eikä vesipattereita. ”Silloin tehdään samalla lattiaremontti ja laitetaan vesiputket lattian alle.”

Kansantaloudellisesti järkeväksi mainostetulle kaukolämmölle Manner ei lämpene. ”Kaukolämmöllä on maine vaivattomana ja edullisena lämmitysmuotona, mutta me emme ole juuri suositelleet sitä. Jos mennään laskukoneen ääreen, niin maalämpö on kilpailukykyisempi”, Manner väittää.

Näin Mannerin toisaalta kuuluukin sanoa, sillä Senera saa pääosan liikevaihdostaan maalämpöpumppujen asennuksesta.

Eristeet ovat kalliita

Eristevalmistaja Parocin nettisivuilla on tarjolla lisäeristyslaskuri, joka kertoo, paljonko energiaa voisi säästää eristämällä. Yritys on myös tuomassa markkinoille uusia tuotteita.

”Teemme parhaillaan pientalojen julkisivujen saneerauspakettia, joka julkistetaan ensi keväänä”, kehityspäällikkö Pekka Haikonen kertoo. ”Paketti sisältää lisäeristeen, tuulensuojan ja kiinnitysratkaisut.”

Hänen mukaansa energiansäästö kiinnostaa vihdoin niin uudisrakentajia kuin korjaajiakin. ”Meillä oli pientalon korjausopas jo 1990-luvulla, mutta ei se koskaan lyönyt itseään läpi. Nyt tilanne on varmaan toinen.”

Haikonen muistuttaa, että energiatehokkuus kannattaa ottaa huomioon muiden remonttien yhteydessä. ”Kotitalousvähennys ei vielä ole sillä tasolla, että se houkuttelisi energiaremonttiin”, hän arvioi.

Lämmöneristeen lisääminen toimii Seneran Mannerin mukaan parhaiten avorakenteisessa yläpohjassa, johon villaa on helppo lisätä.

Seinien lämmöneristystä tehokkaampaa on Mannerin mukaan mahdollisen huippuimurin hukkaaman energian talteenotto. Huippuimurin puhaltama lämpö kannattaa kerätä talteen ilmanvaihtolaitteella. ”Se tuo noin 20 prosentin säästön.”

Manner ei tyrmää seinien lisäeristämistäkään. ”Jos piikki on auki, kaikki onnistuu”, Manner sanoo. Vanhasta rintamamiestalosta saa vaikka matalaenergiatasoisen. ”Mutta mistä löytyy maksaja?”

Hän moittii ympäripyöreitä puheita rakennuksen vaipan lisälämmöneristämisestä, joita esimerkiksi öljylämmityksen puolestapuhujat esittävät keinoiksi vähentää energiankulutusta. ”Rakennuksen vaippa sisältää ulkoseinät, katon, ikkunat, lattian. Siinä se totuus hahmottuu asiakkaalle.”

 

Lähde: Tekniikka & Talous

www.tekniikkatalous.fi

» Takaisin